Синтез електромеханічної системи із двигуном постійного струму і підпорядкованим керуванням по системі тиристорний перетворювач-двигун - Резепкін, Сергій Валерійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У роботі детально розглянуто питання енергоспоживання електропри- воду при переході від системи Г-Д до системи ТП-Д. Проведено розрахунки параметрів схеми заміщення, а також електромеханічних і енергетичних характеристик електроприводу в обох системах. Особлива увага приділяється впливу двоконтурної системи регулювання швидкості на вирівнювання навантажень у двохдвигуновому електроприводі. В рамках дослідження застосовувалися різноманітні методи, включаючи математичні розрахунки, графічні побудови, математичні залежності та теоретичні положення з курсів «Теорія електропривода», «Електричні машини», а також «Теоретичні основи електротехніки». Окрім цього, виконано моделювання роботи електропривода за допомогою програмного пакета MATLAB, що дозволило візуалізувати результати та підтвердити отримані теоретичні дані. Таким чином, робота сприяє глибшому розумінню впливу різних конструкцій електроприводів на їхню енергоефективність, відкриваючи нові перспективи для оптимізації роботи електромеханічних систем у промисловості. Результати дослідження можуть бути корисними для подальших розробок у сфері електротехніки та автоматизації, зокрема для зменшення витрат електроенергії та покращення експлуатаційних характеристик.

The paper examines in detail the issue of power consumption of an electric drive when switching from a G-D system to a TP-D system. Calculations of the pa- rameters of the equivalent circuit, as well as the electromechanical and energy char- acteristics of the electric drive in both systems, were carried out. Particular attention is paid to the influence of a dual-loop speed control system on load balancing in a dual-motor electric drive. Various methods were used in the research, including mathematical calculations, graphical constructions, mathematical dependencies and theoretical provisions from the courses "Theory of Electric Drive", "Electric Machines", and "Theoretical Fundamentals of Electrical Engineering". In addition, modeling of the operation of the electric drive was performed using the MATLAB software package, which allowed us to visualize the results and confirm the obtained theoretical data. Thus, the work contributes to a deeper understanding of the influence of various designs of electric drives on their energy efficiency, opening up new prospects for optimizing the operation of electromechanical systems in industry. The results of the study may be useful for further developments in the field of electrical engineering and automation, in particular for reducing electricity costs and improving operational characteristics.
Synthesis of an electromechanical system with a DC motor and alave control via a thyristor converter-motor system
Керівник роботи: Нікітіна Тетяна Борисівна, доктор технічних наук, професор кафедри електромеханічних та комп'ютерних систем Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electrical engineering; електропривод; electric drive; тиристорний перетворювач – двигун; thyristor converter - motor; схема заміщення; substitution scheme; двоконтурна система керування; two-circuit control system; математична модель; mathematical model; вирівнювання навантажень; load balancing