Колекція бріофітів О.В. Галаніна в гербарії Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (СWU) - Гамуля, Юрій Гарійович; Сіра, Ольга Євгенівна; Бондаренко, Георгій Михайлович (Львів : Львівський університет, 2018)
Досліджено колекцію бріофітів О.В. Галаніна, яка зберігається в гербарії Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (CWU). Колекція налічує понад 500 зразків 1902-2003 рр. збору. Колекція включає історичну частину та колекцію бріофлори Чукотського автономного округу. Історична частина представлена зборами з території колишнього СРСР і включає 83 зразки 59 видів мохів із 39 родів (серед них переважають брієві, трапляються маршанцієві та сфагнові). Серед зразків представлені унікальні збори відомих ботаніків В.П. Савича, А.С. Лазаренка, М.М. Голлербаха, Р.Ю. Рожевиця, В.М. Сукачова, В.Л. Комарова. Більшість зразків визначені А.Л. та І.І. Абрамовими. Найбільш історично цінним є зразок зібраний В.П. Савичем під час Арктичної експедиції 1930 р. на пароплаві льодового типу «Георгий Седов» під керівництвом О.Ю. Шмідта. Колекція Чукотки представлена 422 зразками 88 видів із 24 родин зібраними на озері Ельгигитгин і на території Північної Корякії в 1993-1997 рр. У колекції представлено родини: Amblystegiaceae (59 зразків, 14 видів), Aulocomiaceae (16 зразків, 2 види), Bartramiaceae (7 зразків, 3 види), Brachytheciaceae (45 зразків, 6 видів), Bryaceae (29 зразків, 4 види), Dicranaceae (67 зразків, 14 видів), Grimmiaceae (47 зразків, 5 видів), Hylocomiaceae (13 зразків, 5 видів), Mielichhoferiaceae (5 зразків, 3 види), Mniaceae (12 зразків, 3 види), Plagiotheciaceae (2 зразки), Polytrichaceae (21 зразок, 6 видів), Sphagnaceae (67 зразків, 8 видів), Splachnaceae (3 зразки, 3 види). Інші родини представлені меншим числом видів. У складі колекції всіх родин є численні зразки, визначені лише до родини або до роду. Більшість зразків зібрані А.В. Бєліковичем і О.В. Галаніним та визначені О.В. Галаніним і А.О. Галаніною.
Keywords: бріофіти; Галанін Олександр Володимирович (1947-2014); Чукотка; гербарій CWU; Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна