Оцінка еколого-токсикологічного стану поверхневих вод Харківської області - Крайнюков, Олексій Миколайович; Крайнюкова, Алла Миколаївна; Божко, Т.В. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2010)
Представлено результати дослідження якості поверхневих вод Харківської області з метою оцінки їх еколого-токсикологічного стану. Встановлено, що 36% від загальної кількості відібраних проб не відповідають встанов-леним нормативам якості поверхневих вод за показником інтегральної токсичності. Здійснено порівняння між результатами визначення токсичності води методом біотестування і фактичним вмістом окремих хімічних речовин токсичної дії. Показано відсутність прямої залежності між рівнями токсичності води і значеннями перевищення ГДК речовин для води водних об’єктів рибогосподарського водокористування. Представлены результаты исследований качества поверхностных вод Харьковской области с целью оценки их эколого-токсикологического состояния. Установлено, что 36% из общего количества отобранных проб воды не отвечают установленному нормативу качества поверхностных вод по показателю интегральной токсичности. Проведено сравнение результатов определения токсичности методом биотестирования и фактическим содержанием отдельных химических веществ. Показано отсутствие прямой зависимости между уровнями токсичности воды и превышением ПДК веществ для воды водных объектов рыбохозяйственного водопользования.

There are the results of surface water quality research of the Kharkiv region in order to assess their ecological and toxicological conditions. It was established that 36% of the total number of water samples do not meet established standards for surface water quality in terms of integrated toxicity. The results are compared by method of determining toxicity bioassays and the actual content of the individual chemicals. The absence of a direct relationship between the expedience of substances to water objects fishery category of water use is shown.
Keywords: біотестування; хронічна токсичність; критерій токсичності; еколого-токсикологічна оцінка; поверхневі води; гранично допустима концентрація; хімічна речовина