Інтерпретація роману Сімони де Бовуар «Мандарини»: подолання «іншості» в образі Надін - Криворучко, С.К. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
У статті досліджується роман С. де Бовуар «Мандарини» 1954 р., в якому простежується еволюція поняття «Інша». Переосмислення письменницею місця «Іншої» в образі Надін відбувається у ключі переходу героїні із «другорядної»-об’єкта в позицію «людини»-суб’єкта. Доводиться, що в образі Надін С. де Бовуар формує екзистенціалістське світовідчуття у «фемінному» концепті, який виявляється як визначений набір культурних характеристик. Таким чином, цей жіночий образ є «фемінною» репрезентацію, в основу якої полягає подолання комплексу «Іншої». The article analyzes the novel of Simone de Beauvoir “The Mandarins” 1954 where is retraced the evolution of the notion the “Other”. The writer differently interprets the place of the “Other” in the vein of conversion from “the secondary”-object to the position of “the person”- subject. It is proved that in the image of Nadine S. de Beauvoir creates the existential world-view in the “feminine” concept revealed as a certain set of cultural features. This way, this female image is a “feminine” representation which has the overcoming of the complex of the “Other” as a basis.
Криворучко Світлана Костянтинівна, к. філол. н., доцент кафедри історії зарубіжної літератури та класичної філології ХНУ імені В. Н. Каразіна
Keywords: Simone de Beauvoir; image; “other”; “femininity”; С. де Бовуар; художній образ; «інша»; «фемінність»