Розвиток ринку інформаційно-комунікаційних технологій в умовах цифрової економіки - Гряник, Антон Володимирович; Hrianyk, A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У дослідженні здійснено комплексний аналіз функціонування ринку інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) як багаторівневої та багатофакторної системи, інтегрованої у світове економічне середовище. Розглянуто макроекономічні та мікроекономічні чинники, соціокультурні аспекти, особливості розвитку програмного забезпечення, цифрової економіки, а також міжнародні торговельні процеси та трансформації у сфері послуг, апаратного й програмного забезпечення. Ринок ІКТ визначено як динамічну систему, де на макрорівні функціонують міжнародні регулятори, глобальні стандарти та інтеграційні процеси, а на мікрорівні — компанії з їх конкурентними стратегіями та взаємодією із нормативно-правовим середовищем. Важливим чинником є соціальні аспекти, зокрема цифрова інклюзія, рівність доступу до технологій та трансформація комунікаційних практик. Показано, що ефективний розвиток ІКТ можливий лише за умови врахування взаємодії глобальних і локальних факторів.

The study presents a comprehensive analysis of the functioning of the information and communication technology (ICT) market as a multilevel and multifactor system integrated into the global economic environment. It examines macroeconomic and microeconomic factors, sociocultural aspects, the specifics of software development, the digital economy, as well as international trade processes and transformations in the fields of services, hardware, and software. The ICT market is defined as a dynamic system, where at the macro level operate international regulators, global standards, and integration processes, while at the micro level — companies with their competitive strategies and interaction with the regulatory environment. An important factor is the social dimension, including digital inclusion, equal access to technologies, and the transformation of communication practices. It is shown that the effective development of ICT is possible only when the interaction between global and local factors is taken into account.
Development of the information and communication technology market in the digital economy
Наукові керівники: Соболєв Володимир Михайлович, доктор економічних наук, професор кафедри доктор економічних наук; Корепанов Олексій Сергійович, доктор економічних наук, професор кафедри статистики, обліку та аудиту. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Media and communication studies; ринок; ІКТ; інновації; конкуренція; цифровізація; довіра; динаміка; торговельні платформи; ШІ; бізнес-моделі; інститути; хмари; мезоекономіка; медіа; market; ICT; innovation; competition; digitalization; trust; dynamics; trading platforms; AI; business-models; institutions; clouds; mesoeconomics; media