Регіоналізація як перспективний напрямок «європеїзації» України - Кагановська, Тетяна Євгенівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2020)
Стратегічний політичний курс України на європейську інтеграцію, котрий отримав навіть конституційне закріплення, актуалізує проблему приведення усієї системи територіальної організації влади у відповідність зі стандартами європейського, належного й багаторівневого, врядування. На жаль, конституційна реформа щодо децентралізації, котра отримала глибоке наукове обґрунтування, концептуалізацію, схвальну оцінку європейської політико-правової спільноти в особі Венеційської комісії та позитивний висновок Конституційного Суду України, спинилась на рівні вітчизняного парламенту попереднього скликання, не отримавши необхідної підтримки для внесення на остаточне голосування. З іншого боку, навіть ті поодинокі кроки, які були здійснені парламентом і урядом у частині передачі окремих повноважень від органів виконавчої влади до відання місцевого самоврядування, об’єднання територіальних громад та відповідних змін до бюджетної та податкової систем України виявили, з одного боку, половинчастість реформ, а з іншого – матеріально-фінансову, організаційну і навіть кадрову неспроможність органів місцевого самоврядування базового рівня ефективно функціонувати в нових політико-правових умовах.
Keywords: LAW/JURISPRUDENCE; європейська інтеграція; децентралізація; центральні і місцеви органи влади; місцеве самоврядування; загальна система європейського врядування; багаторівневневе врядування; транскордонне співробітництво; транснаціональне співробітництво; міжрегіональне співробітництво