Постать Василя Каразіна в історіографії - Вовк, О.І. (Х. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2016)
У монографії проаналізовані історіографічні образи видатного громадського діяча, вченого та винахідника, засновника Харківського університету Василя Назаровича Каразіна (1773–1842). Ці образи формувалися упродовж тривалого періоду в дореволюційній, радянській, сучасній українській, а також закордонній історіографії. Для спеціалістів у галузі історіографії та біографістики, а також тих, хто цікавиться історією вітчизняної освіти, науки і культури, краєзнавців, інших представників гуманітарного знання.
У пантеоні видатних українців серед полководців і гетьманів, письменників і художників гідне місце посідає засновник Харківського класичного університету, вчений і винахідник, раціоналізатор і громадський діяч Василь Назарович Каразін (1773–1842). Мабуть, це перший наш земляк-натураліст, який здобув популярність і визнання не лише на Батьківщині, а й за її межами. Багатогранна, ніби зіткана з протиріч особистість В. Н. Каразіна привертала до себе увагу як сучасників, так і нащадків. Його біографія висвітлювалася у сотнях статей і десятках книг, які виходили друком в Україні, Росії, Болгарії, інших країнах; В. Н. Каразіну присвячено низку дисертацій. Історіографічні образи цієї людини складалися протягом майже 200 років і, найчастіше, були настільки ж суперечливими, як і сам прототип. Автор докладно, зі знанням справи пояснює зміни у ставленні до особистості В. Н. Каразіна, які мали місце у вітчизняних і зарубіжних дослідників у різні історичні періоди. Сьогодні ми можемо констатувати, що, подолавши різні метаморфози, образ В. Н. Каразіна постає перед нами як віддзеркалення видатної особистості епохи Просвітництва, що віддала на вівтар служіння суспільству весь свій розум і знання, здібності та енергію. (В. Бакіров).
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Каразін В.Н.; історіографія; Методологічні основи сучасної біографістики; Штрихи до прижиттєвих образів В. Н. Каразіна; Біографічні відомості про В. Н. Каразіна в літературі середини ХІХ – початку ХХ ст.; Життєпис В. Н. Каразіна в історіографії та публіцистиці 20‑тих – 80‑тих рр. ХХ ст.; Постать В. Н. Каразіна у сучасній українській історіографії (1991–2015 рр.); Особистість В. Н. Каразіна в рецепції закордонних дослідників; Куделко С.М.; Харьковский университет; Харьковский Императорский университет; история Харьковского университета; Kharkov University; the history of Kharkov University