Назви музичних гуртів: розмаїтість підходів до термінопозначень в українській та зарубіжній ономастиці - Курушина, М.А. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2014)
Стаття присвячена дослідженню термінопозначень назв музичних гуртів (колективів) у сучасному українському та зарубіжному мовознавстві. Визначено основні здобутки в царині ономастичної термінології, відзначено її розмаїтість та неусталеність на сьогодні. Здійснено загальний аналіз підходів до визначення понять «ергонім» та «музиконім», уточнено терміни «ергонім» та «музиконім» як можливі варіанти для позначення назв музичних гуртів (колективів), окреслено подальші перспективи ономастичних досліджень. Статья посвящена исследованию терминообозначений названий музыкальных групп (коллективов) в современном украинском и зарубежном языкознании. Обозначены основные достижения в области ономастической терминологии, отмечено её разнородность и неоднозначность на данном этапе. Осуществлен общий анализ подходов к изучению понятий «эргоним» и «музыконим», уточнены термины «эргоним» и «музыконим» как возможные варианты для обозначения названий музыкальных групп (коллективов), определены дальнейшие перспективы ономастических исследований. The paper investigates linguistic terms of music band naming in Ukrainian and foreign onomastic researches. The key accomplishments at onomastic terminology were given; wide diversity of linguistic terms was stressed. Basic approaches of studying terms of music band’s denotation were analysed. The specific terms as «ergonym» and «musiconym» were detailed. Author thinks that names for music bands are interesting, because there are lots of types of the names in Ukrainian.
Keywords: онім; ергонім; музиконім; ономастична термінологія; оним; эргоним; музыконим; ономастическая терминология; onim; band names; names for music bands; onomastic terminology