Електромеханічна система регулювання положення із векторно-керованим асинхронним двигуном з короткозамкненим ротором - Котляров, Микола Анатолійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У цій кваліфікаційній роботі було детально розглянуто побудову та функціонування електромеханічної системи позиційного регулювання, в основі якої застосовано асинхронний електродвигун із короткозамкненим ротором, що працює за принципами векторного керування. У якості прикладного об'єкта дослідження обрано вантажопідіймальну установку, для якої було проаналізовано конструктивні особливості, виконано інженерні розрахунки і здійснено обґрунтований вибір електродвигуна — асинхронної машини типу 4А, яка відповідає вимогам до потужності, надійності та ефективності. У рамках теоретичного дослідження було розглянуто сучасні схеми електроприводів, що знаходять широке застосування в автоматизованих системах керування, та проведено їх порівняльний аналіз. Особливу увагу було приділено варіантам реалізації приводу з векторним керуванням, а також специфіці використання тиристорних регуляторів напруги у таких системах. Для реалізації системи керування було обрано тиристорний регулятор напруги типу ТРН-380-315-3 УХЛ4, що забезпечує плавне регулювання параметрів живлення електродвигуна та дозволяє досягти стабільної роботи в умовах змінного навантаження. Було побудовано узагальнену математичну модель електромеханічної системи, проведено повний набір розрахунків її параметрів, а також змодельовано її поведінку в динамічних і статичних режимах.
Electromechanical position control system with vector-controlled squirrel-cage induction motor
Керівник роботи: Кобилянський Борис Борисович, кандидат технічних наук, доцент кафедри електромеханічних та комп'ютерних систем Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics; електромеханічна система; electromechanical system; асинхронний двигун; asynchronous motor; короткозамкнений ротор; short-circuited rotor; автоматичне керування; automatic control; електродвигун; electric motor