Конфесійна лексика як складник ідіостилю Т. Шевченка - Кодацька, Марина Володимирiвна; Kodatskа, Marina V. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню релігійної лексики як одного з компонентів індивідуального стилю видатного українського письменника Тараса Шевченка. У роботі здійснено огляд теоретичних підходів до вивчення індивідуального стилю та його важливої складової – релігійної лексики. Досліджено релігійні лексеми, що використовує Тарас Шевченко. Проаналізовано вплив релігійної лексики з творів різних періодів на ідіостиль Тараса Шевченка. Результати дослідження репрезентують початковий, серединний і завершальний етапи творчості, показує, що такий пласт лексики для автора був актуальним. Контекстуальні семантичні перетворення емоційно нейтральних лексем на слова високого звучання, а окремих біблеїзмів – на загальновживані слова становлять одну з особливостей Шевченкового ідіостилю. The qualification work is devoted to the study of religious vocabulary as one of the components of the individual style of the outstanding Ukrainian writer Taras Shevchenko. The work reviews theoretical approaches to the study of individual style and its important component - religious vocabulary. The religious lexemes used by Taras Shevchenko were studied. The influence of religious vocabulary from works of different periods on the idiostyle of Taras Shevchenko is analyzed. The results of the study represent the initial, middle and final stages of creativity, showing that such a layer of vocabulary was relevant for the author. Contextual semantic transformations of emotionally neutral lexemes into high-sounding words, and individual biblicalisms into commonly used words are one of the features of Shevchenko's idiostyle.
Confessional vocabulary as a component of T. Shevchenko's idiostyle
Keywords: стиль; ідіостиль; релігійна лексика; лексема; семантика; біблеїзми; style; biblicalism; semantics; lexeme; idiostyle; religious vocabulary; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature