Поширення, екологія та вірулентність дерматоміцетів амфібій та рептилій - Клинова, Олександра Володимирівна; Klynova, O. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню розповсюдженості грибів-патогенів рептилій та амфібій Ophidiomyces ophidiicola, Paranannizziopsis spp. та Batrachochytrium dendrobatidis в Україні та Європі, їх поширеності серед різних видів, а також вивченню патоген-специфічних факторів, що впливають на інфікування змій грибом O. ophidiicola. Зокрема, четвертий розділ роботи присвячений вивченню швидкості росту, порівняльній характеристиці проростання спор та вірулентності штамів O. ophidiicola різних генотипів, виділених зі змій природніх популяцій у Європі та США. Крім того, у роботі узагальнені рекомендації щодо протидії поширенню патогену O. ophidiicola серед змій в природі, а також щодо утримання змій в неволі з метою подальшої реінтродукції в природні популяції.

The dissertation is devoted to the study of the distribution and prevalence of the reptilian and amphibian fungal pathogens Ophidiomyces ophidiicola, Paranannizziopsis spp. and Batrachochytrium dendrobatidis in Ukraine and Europe, as well as the pathogen-specific factors affecting the dynamic of snake fungal disease. In particular, the fourth chapter of the dissertation is devoted to the study of the growth rate, spore germination, and virulence of O. ophidiicola strains of different genotypes isolated from free-ranging snakes in Europe and the USA. In addition, the work summarizes recommendations for controlling the spread of O. ophidiicola among free-ranging snakes and among captive snakes that will be reintroduced into natural habitats.
Dermatomycetes of amphibians and reptiles: ecology, distribution and virulence
Науковий керівник: Зіненко Олександр Іванович, кандидат біологічних наук
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology; NATURAL SCIENCES::Chemistry::Biochemistry::Toxicology; паразитичні гриби; Ascomycota; амфібії; Anura; рептилії; змії; поширення; Україна; ДНК баркодинг; генетичний аналіз; збереження популяцій; вірулентність; Ophidiomyces ophidiicola; Paranannizziopsis; Batrachochytrium dendrobatidis; parasitic fungi; amphibians; reptiles; snakes; distribution; Ukraine; DNA barcoding; genetic analysis; population conservation; virulence