Відшкодування шкоди, завданої внаслідок взаємодії транспортних засобів - Лесько, Ю.В. (My University, 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харків, 2017. У дисертації досліджено особливості відшкодування шкоди, завданої внаслідок взаємодії транспортних засобів. Визначено поняття, ознаки та види транспортного засобу, виявлено особливі ознаки зобов’язань із відшкодування шкоди, завданої внаслідок взаємодії транспортних засобів та здійснено поділ цих зобов’язань залежно від виду транспортного засобу. З’ясовано підстави та умови виникнення зобов’язань із відшкодування шкоди, завданої внаслідок взаємодії транспортних засобів. Охарактеризовано об’єктивні умови виникнення цих зобов’язань (шкоду, діяльність особи, пов’язану із транспортним засобом, причинно-наслідковий зв’язок). Розкрито особливості вини в зобов’язаннях із відшкодування шкоди, завданої внаслідок взаємодії транспортних засобів. Визначено суб’єктів відшкодування шкоди, завданої внаслідок взаємодії транспортних засобів. Охарактеризовано страхування цивільно-правової відповідальності в зобов’язаннях із відшкодування шкоди, завданої внаслідок взаємодії транспортних засобів. Виявлено особливості підстав звільнення від обов’язку відшкодувати шкоду, завдану внаслідок взаємодії транспортних засобів. Сформульовано пропозиції та рекомендації з питань удосконалення законодавчого регулювання відносин із відшкодування шкоди, завданої внаслідок взаємодії транспортних засобів
Indemnification, caused owing to interaction of vehicles
Возмещение вреда, причиненного вследствие взаимодействия транспортных средств
Keywords: транспортний засіб; джерело підвищеної небезпеки; взаємодія; зобов’язання; завдання шкоди; шкода; діяльність; причинно-наслідковий зв’язок; вина; володілець; непереборна сила; умисел потерпілого; страхування цивільно-правової відповідальності