Сарматський компонент на пам’ятках культури Черняхів/Синтана-де-Муреш: особливості проявлення - Єфременко, Ілля Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дипломна робота магістра розробляє особливості проявлення, проблематику сарматського компоненту в культурі Черняхів/Синтана-де-Муреш на базі поховань могильників різних регіонів. В результаті дослідження було виявлено те, що поховання з сарматським компонентом в більшості є регіональними в районах Молдови та Північного Причорномор’я, а також, обмежено, в районі Лівобережної України. Було означено особливості ранньочерняхівського сарматського компоненту, де домінація була в першу чергу в Придунайському (Молдовському) регіоні, а поховання «ядра» черняхівської культури мають виключно сарматські матеріальні компоненти. Були проаналізовані історичні джерела з їх критикою та їх можливості для реставрації події ІІІ-V ст. н. е. в Північому Причорномор’ї.

Magister degree diploma project develops the problems of the sarmatian component In the Chernyakhiv/Sintana de Mureș culture at the base of chernyakhiv burials among different regions. In the result of research have been found that sarmatian component burials are mostly regional, based in Moldova, North Pontic and Left bank Ukraine regions. Have been marked the specific of the early chernyakhiv`s sarmatian component where domination of Sarmathian component were in the Danubian (Moldova) region, at the same time sarmatian component in the region of «core» of the chernyakhiv culture were presented only by material component. Were analysed historical sources with their critique and analised their opportunites to restavration of the event of the III-V century c. e. at the North Pontic region.
Sarmatian component at the sites of Chernyakhiv/Sintana de Mureș culture: characteristic of presentment
Науковий керівник: Любічев Михайло Васильович, доктор історичних наук, професор кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Archaeology subjects::Archaeology, classical; могильники Черняхівської культури; Burial Grounds of the Chernyakhiv Culture; історія України; history of Ukraine; сарматський компонент; Sarmatian component; культура Черняхів/Синтана-де-Муреш; culture Cherniakhov/Cintana de Mures