Спектральні властивості Нільського червоного, адсорбованого на поверхні мінеральних та гібридних матеріалів : кваліфікаційна робота магістра - Сведюк, Ольга Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкти дослідження: мінеральні (оксид алюмінію, оксид кремнію) та гібридні матеріали (силікагель, модифікований групами н-пропіламіном, силікагель, модифікований триметоксісиланом, органо-кремнеземний матеріал, отриманий золь-гель синтезом із тетраетоксісилану та диметилдиметоксісилану). Мета роботи: дослідити спектральні властивості нільського червоного (9 (диетиламіно)-5H-бензо[a]феноксазин-5-он), адсорбованого на поверхні сорбентів; співставити експериментальні дані та результати теоретичних розрахунків. Методи аналізу: спектрофотометрія (спектрофотометр Shimadzu UV-2600 з інтегруючою сферою, спектрофлуориметр Hitachi Fluorescence Spectrophotometer 850 ); квантово-хімічні розрахунки. Результати та їх новизна: спектральні характеристики Нільського червоного на поверхні мінеральних та гібридних матеріалів. Отримані результати будуть корисні для вибору зонду для характеристики середовища в приповерхневому шарі мінеральних та гібридних сорбентів.

Objects of research: mineral (aluminium oxide, silicon oxide) and hybrid materials (silica gel modified with n-propylamine groups, silica gel modified with trimethoxysilane, organosilica material obtained by sol-gel synthesis from tetraethoxysilane and dimethyldimethoxysilane). Purpose: to investigate the spectral properties of Nile red (9-(diethylamino)-5H benzo[a]phenoxazine-5-one) adsorbed on the surface of sorbents; to compare experimental data and theoretical calculations. Methods of analysis: spectrophotometry (Shimadzu UV-2600 spectrophotometer with integrating sphere, Hitachi Fluorescence Spectrophotometer 850); quantum chemical calculations. Results and novelty: spectral characteristics of Nile Red on the surface of mineral and hybrid materials. The obtained results will be useful for selecting a probe for characterizing the environment in the near-surface layer of mineral and hybrid sorbents.
Науковий керівник: Христенко Інна Василівна, кандидат хімічних наук, доцент, кафедра хімічного матеріалознавства
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; Нільський червоний; органо-кремнеземні матеріали; поглинання; флуоресценція; сольватохромія; полярність; напівемпіричний метод DFTB; Nile red; organosilica materials; absorption; fluorescence; solvatochromia; polarity; semi-empirical DFTB method