Психологічні та соціальні чинники, що спричиняють конфлікти у подружніх стосунках - Алієва, Джейла Тофіг кизи (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження – виявити та проаналізувати психологічні й соціальні чинники, що спричиняють конфлікти в подружніх стосунках, а також визначити можливі шляхи їх подолання. Завдання дослідження: проаналізувати наукові підходи до вивчення подружніх конфліктів; виокремити основні психологічні та соціальні чинники конфліктогенності у шлюбі; провести емпіричне дослідження з використанням психодіагностичних методик; оцінити взаємозв’язок між особистісними характеристиками, соціальним контекстом та рівнем конфліктності; запропонувати рекомендації щодо профілактики та подолання подружніх конфліктів. Об’єкт дослідження – подружні стосунки. Предмет дослідження – психологічні та соціальні чинники конфліктів у шлюбі. Практична значущість – у можливості використання отриманих результатів у роботі сімейного психолога, соціального працівника або під час шлюбного консультування.

The purpose of the study is to identify and analyze the psychological and social factors that cause conflicts in marital relationships, as well as to identify possible ways to overcome them. Objectives of the study: to analyze scientific approaches to the study of marital conflicts; to identify the main psychological and social factors of conflictogenicity in marriage; to conduct an empirical study using psychodiagnostic techniques; to assess the relationship between personal characteristics, social context, and the level of conflict; to offer recommendations for the prevention and overcoming of marital conflicts. The object of the study is marital relations. The subject of the study is the psychological and social factors of marital conflicts. The practical significance of the study is the possibility of using the results obtained in the work of a family psychologist, social worker, or in marriage counseling.
Керівник: Ломакін Андрій Олександрович, кандидат технічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; сім’я; конфлікти; війна; молоді родини; family; conflicts; war; young families