Перегляд за Автор "Fu Hao"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Передумови генетичного поліпшення пшениць однозернянок(Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024) Фу Хао; Fu HaoРоботу виконано на кафедрі генетики та цитології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та в лабораторії інтродукції та зберігання генетичних ресурсів рослин Інституту рослинництва імені В.Я. Юр'єва. Пшениця однозернянка Triticum monococcum L. є однією з перших одомашнених зернових культур, культивування якої донедавна майже припинилося. Однак, в останні кілька десятиліть ця культура привертає дедалі більшу увагу вчених і споживачів. Однозернянка — джерело здорової їжі. Вона стійка до біотичних та абіотичних чинників середовища, не потребує засобів хімічного захисту. Це робить її особливо цінною з точки зору екології – для органічного землеробства та з огляду на економію витрат на вирощування, та обумовлює доцільність відродження цієї культури в сільськогосподарському виробництві. Перешкодою до широкого впровадження однозернянки є її близькість до диких пращурів: низька врожайність, важкий вимолот зерна, ламкість колоса, що призводить до втрат врожаю, схильність до вилягання стебел, що утруднює механізоване збирання.