Новий вид кульбаби (Taraxacum) з флори УСРР

Вантажиться...
Ескіз

Дата

1935

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харків : Харківський державний університет

Анотація

У гербарію українського інститут у Рослинництва н зібрані в околицях м. Харкова екземпляр и кульбаби, що їх визначили Є. М. Лавренко та М. І. Котов за Taraxacum glaucanthum. (Led.) DC. Ці екземпляри справді ніяк не подібні до інших відомих на Україні виді в роду Taraxacum, але вони не підходять також і до відомих з літератури описів Т. glaucanthum. Український .Т. glaucanthum один час культивувався в Ботанічному саду і залишався постійний у своїх ознаках. Щодо його визначення виникла суперечка між Є. М. Лавренком та М. В. Клоковим. М. В. Клоков висловив сумні в щодо тотожності нашого вид у із справжнім Т. glaucauthu m (Led.) D.C., який за літературними відомостями не переходить на захід за р. Волгу. Отже, питання з точним визначенням харківської рослини залишилося нерозв'язане і спірне. Цей вид, певно, є ендеміком луків південної частини Лісостепу УСРР. Стоячи ніби осібно в системі роду, він все ж виявляв систематичні зв'язки з південно-східним и видами роду і, можна припустити, що в наші й флор і елементом реліктовим. Самий факт існування такого виду в складі флори лук в Лісостепу заслуговує, на нашу думку , великої уваги і дальшого докладного вивчення.

Опис

Ювілейний випуск 1805-1935. Бібліографічний опис цього видання вміщено в "Літописі Українського Друку", "Картковому репертуарі" та інших покажчиках Книжкової Палати УСРС.

Ключові слова

FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING, гербарії, флора України, кульбаба (Taraxacum), Український інститут рослинництва, Taraxacum Klokovi, ендеміки луків південної частини Лісостепу України

Бібліографічний опис

Литвиненко, Іван Никифорович. Новий вид кульбаби (Taraxacum) з флори УСРР / І.Н. Литвиненко // Учені записки Харківського державного університету. – 1935. – кн. 2–3. – С. 149–154.