Наукові роботи студентів та аспірантів. Економічний факультет

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 209
  • Документ
    Аналітична оцінка впливу війни на досягнення ЦСР в Україні
    (Ломжа : MANS, 2024) Передера, Альона Анатоліївна
    Війна Росії проти України є важливою подією, яка має великий вплив на світ. Окрім людських жертв, вона суттєво впливає на довкілля, економіку та суспільство. Повномасштабне вторгнення викликало послідовні події, які мають глобальні наслідки, особливо в енергетиці та продовольстві. Війна створює серйозну загрозу досягненню Цілей сталого розвитку в Україні. У даній статті ми проаналізували вплив воєнних дій на біофізичні, соціальні, економічні та партнерські Цілі сталого розвитку, які враховують усі аспекти. Наслідки війни відчутні на різних рівнях, від регіонального до глобального, і залишаються предметом подальших досліджень. Проте слід зазначити головне, що закінчення війни та мир є ключовими аспектами для досягнення Цілей розвитку до 2030 року.
  • Документ
    Аналітика сталого розвитку підприємств
    (Ломжа : MANS, 2024) Оніщенко, Кристина
    У тезах розглядаються ключові аспекти стратегічного управління та впровадження інноваційних технологій в контексті сталого розвитку підприємств. Розглянуті теоретичні аспекти та основні концепції стратегічного управління, їх значення для успішного розвитку. Особлива увага приділена впровадженню стратегічного управління та інноваційних технологій через аналіз кейсів, що ілюструють практичний досвід і переваги цих підходів. Тези є цінним джерелом для фахівців з управління та стратегічного планування, а також для підприємств, які прагнуть досягти сталого розвитку шляхом інтеграції стратегічних методів та інноваційних підходів у свою діяльність.
  • Документ
    О финансово-виртуальных технологиях и инструментах как формах реализации финансово-интеллектуальной власти в условиях глобализации
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012) Задорожный, Г.В.; Халина, О.В.
    В статье определяются основные формы реализации финансово-интеллектуальной власти в современном глобальном хозяйстве, которые главным образом выражаются в финансово-виртуальных технологиях и инструментах мировой финансовой системы. Характеризуется глобальный финансовый капитал, который использует мощь интеллекта на всех уровнях экономических систем и процессов. Выявлены тенденции к абсолютной финансово-интеллектуальной власти в условиях глобализации.
  • Документ
    Актуалізація ціннісного підходу в дослідженнях глобального господарства
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012) Батістова, О.І.
    В статье рассматривается актуализация ценностного подхода в исследованиях глобального хозяйства. Доказана определяющая роль культурных ценностей в поддержании стабильности и выживаемости общества в современных условиях. Особое внимание уделено влиянию ценностей на конкурентоспособность государства, нации.
  • Документ
    Реалізація пенсійної реформи – нагальна потреба української економіки
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Глущенко, В.В.; Левченко, І.А.
    Авторами визначені можливі стратегії подальшого розвитку пенсійного страхування держави, проведено їх порівняльний аналіз, обґрунтований найбільш ефективний та прийнятний, на думку авторів, механізм реформування вітчизняного пенсійного забезпечення, сформульований комплекс рекомендацій щодо вдосконалення всіх рівнів пенсійної системи.
  • Документ
    Интеллект власти или власть интеллекта как современные перспективы для Украины
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Халина, О.В.
    Статья посвящена определению феномена человеческого интеллекта в структуре власти и общества, возрастающей значимости процессов интеллектуализации в мировом хозяйстве, которые развиваются параллельно с финансомикой и являются приоритеными направлениями развития Украины, а также выявлены отношения взаимодействия современного властного аппарата с интеллектуальными ресурсами государства.
  • Документ
    Домохозяйство в структуре переходной экономики
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Симкина, Н.В.
    Статья посвящена рассмотрению особенностей путей интеграции украинских домохозяйств в рыночную экономику. Проанализирована эффективность выбраних вариантов, их приоритетность и специфические черты воплощения. Также очерчены основные направления облегчения дальнейшей адаптации домохозяйств к экономическим изменениям.
  • Документ
    Інституційні особливості розвитку України в умовах ринкової трансформації
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Наркізов, М.М.
    У статті розглянуто особливості інституційної спадщини минулої економічної системи. Визначено необхідність зміни домінуючих механізмів координації господарської діяльності, напрямки інституційних змін.
  • Документ
    Формы экономических трансформаций
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Лисеный, Е.В.
    В статье предложена и рассмотрена классификация форм экономических трансформаций по различным критериям.
  • Документ
    Обострение продовольственного кризиса в условиях глобализации
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Епишев, А.С.
    В статье сформулированы и проанализированы основные факторы и причины глобального продовольственного кризиса, раскрыта его связь с глобализационными процессами, определена сущность и особенности продовольственного кризиса на Украине.
  • Документ
    Трансакційні витрати вимірювання на ринку праці України і шляхи їх оптимізації
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Глушач, А.В.
    На основі аналізу витрат вимірювання на ринку праці доведено, що вони складаються з двох типів трансакційних витрат – затрат та втрат, і запропоновано класифікацію останніх на чотири види. Розкрите поняття довірче вимірювання і визначене його місце в теорії витрат вимірювання. Визначено принципи і проблеми функціонування механізмів (інститутів), що знижують витрати вимірювання на ринку праці України, та запропоновано шляхи оптимізації цих витрат.
  • Документ
    Вплив прибутку на функціонування планової системи господарства
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Болдирєва, К.В.
    В статті досліджено поняття прибутку за функціонування радянської економіки, проведено розмежування між прибутком та чистим доходом соціалістичного підприємства. Проаналізовано наслідки економічної реформи 1965р. Досліджено вплив соціалістичного розуміння прибутку на функціонування системи планування, зроблено висновки стосовно ролі, яку це поняття відіграло у реформуванні економічної системи.
  • Документ
    Энергоемкость ВВП Украины: попытка критического осмысления реализации разных сценариев
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Рудь, А.И.
    Статья представляет собой результат исследования в рамках выполнения диссертационной работы, где акцент сделан на разработке авторских предложений по снижению энергоемкости ВВП Украины с учетом нарастающего влияния эколого-энергетических проблем.
  • Документ
    Эволюция и стратегия государственного регулирования торговли Украины в 1991-2010 гг.
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Грицай, Н.Н.
    В статье рассматривается эволюция взаимоотношений между госу-дарством и рыночной торговлей в Украине с момента её утверждения в 1991 г. Определяются основные этапы изменений государственной стратегии управления торговлей, характеризуется нынешнее направление государственных преобразований в торговле.
  • Документ
    Эволюция методологии планирования в рыночной экономике: от истоков до осмысления стратегического будущего
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Антоненко, Л.А.; Зобенко, Н.Г.; Ван Цюйши
    В статье исследовано эволюционное изменение содержания функции планирования в рыночной экономике. Показано расширение использования этой функции в процессе макроэкономического государственного регулирования в США, странах ЕС, Японии и других странах. Обоснована необходимость законодательного закрепления функций стратегического и индикативного планирования в Украине на всех уровнях управления.
  • Документ
    Зміст структурних елементів забезпечення фінансової безпеки суб’єктів підприємництва
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Пантелєєв, В.П.; Лепілін, М.Г.
  • Документ
    Рынок венчурного капитала в Украине
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Зражевец, Е.Е.
  • Документ
    Позитивный и негативный потенциал риска в процессе деятельности субъекта хозяйствования
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Советова, Е.А.
  • Документ
    Трансформація інституціального середовища зовнішньоекономічної діяльності у посткризовому світі
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Меленцова, О.В.
  • Документ
    Неоклассическая теория и ее ограничения
    (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011) Давыдов, Д.С.