Медичний факультет
Постійне посилання на розділhttps://ekhnuir.karazin.ua/handle/123456789/42
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Санітарно-гігієнічна експертиза продуктів харчування : методичні рекомендації до практичних занять для здобувачів вищої освіти 3 року навчання з дисципліни «Гігієна та екологія» [Електронний ресурс](Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024) Корженевський, Станіслав Володимирович; Редька, Ірина Василівна; Korzhenevskiy, Stanislav Volodymyrovych; Redka, Iryna VasilyivnaУ рекомендаціях викладено задачі, методи та етапи санітарної експертизи продуктів, наведено ступені якості продуктів харчування, загальну методику відбору проб і органолептичних досліджень харчових продуктів і готових блюд. Розкрито основні методи санітарно-гігієнічного (органолептичного, фізико-хімічного, бактеріологічного чи бактеріоскопічного) дослідження молока та молочних продуктів, м'яса, риби, консервів, хліба, борошна, крупи. Отримання певних знань та навичок з цієї теми є необхідною складовою підготовки майбутніх магістрів медицини, щодо формування їх медико-профілактичного світогляду. Методичні рекомендації містять приклади тестових завдань і ситуаційних задач, список рекомендованої літератури, що може бути корисним при самостійній підготовці студентів до заняття за даною темою.Документ Soil as an environmental factor : methodical recommendations to prepare 3rd year students for practical classes for the discipline of "Hygiene and ecology" [Electronic resource](Kharkiv : V.N. Karazin Kharkiv National University, 2024) Redka, Iryna Vasilyivna; Редька, Ірина ВасилівнаMethodological recommendations highlight the ecological, endemic and epidemic significance of soil, the peculiarities of the natural trace element composition of soil in different climate-geographical regions, and the most common endemic diseases associated with it. The mechanisms of soil self-cleaning are highlighted. Methodical recommendations contain theoretical material, test questions for self-control, situational problems, a list of modern recommended literature.Документ Non-microbial food poisoning : methodical recommendations to prepare 3rd year students for practical classes Discipline "Hygiene and ecology" [Electronic resource](Kharkiv : V.N. Karazin Kharkiv National University, 2023) Redka, Iryna Vasilyivna; Редька, Ірина ВасилівнаMethodological recommendations highlight the pathogenesis, symptoms and prevention of the most common types of food poisoning of anon-microbial nature, such as: poisoning by mushrooms, wild plants, weed seeds, vegetables, fruits and products of animal origin that acquire the properties of toxicity under certain conditions, seafood and shellfish. Particular attention is paid to poisoning caused by pesticide residues in food and chemical impurities that migrate into food from cooking utensils or packaging materials. Methodical recommendations contain theoretical material, test questions for self-control, situational problems for independent solution, a list of modern recommended literature.Документ Method of hygienic assessment of soil : methodical recommendations to prepare 3rd year students for practical classes for the discipline of «Hygiene and ecology» [Electronic resource](Kharkiv : V.N. Karazin Kharkiv National University, 2023) Redka, Iryna Vasilyivna; Редька, Ірина ВасилівнаMethodological recommendations include the main physical and chemical properties of soils and methods of their assessment. The rules of soil sampling for further laboratory research, depending on its purpose, are disclosed. Schemes for determining helminthological, entomological and bacteriological indicators of sanitary conditions and soil contamination are given. Legislatively approved regulations and standards regarding acceptable levels of soil pollution are given. Methodical recommendations contain theoretical material, test questions for self-control, situational problems, a list of modern recommended literature.